Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона
Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона / БГНЕС, архив
Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона
84029
Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона
Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона
  • Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона
  • Синдикат в МВР възрази на мотиви за предложени промени в закона

Отново напрежение между полицейските синдикати и ръководството на вътрешното министерство. След като на сайта на ведомството се появиха мотивите към новия законопроект за промени в Закона за МВР, най-големият синдикат в сектора алармира за спекулации по отношение на дебата около реформата в силовото министерство.

Законопроекта вижте тук, а мотивите към него тук

Според Синдикалната федерация на служителите в МВР предлаганите промени, които включват намаляване броя на заплатите при пенсиониране от 20 на 12 за новопостъпилите в системата, не е било обсъдено и договорено между тях и ръководството на МВР.

"Това категорично не е вярно. Такъв синхрон не е постиган, такива договорености няма или поне синдикалните федерации в МВР не са участвали в такива разговори. И би ми било интересно дали написалите тези мотиви могат да покажат стенограма, да кажат в какъв формат са водени тези преговори, с кои синдикати. Защото пак казвам, независимо как ще протекат преговорите оттук нататък и дали такива ще има, към момента такава договореност не е постигана никога", каза Илия Кузманов, член на Управителния съвет на синдиката.

По отношение на поредния опит за реформа в МВР Кузманов заяви, че консултации с представителите на синдикатите в сектора не са водени. Не била дадена и възможност те да направят свои предложения за промени.

Предлагат новите служители в МВР да вземат 12 заплати при напускане на системата

"Всичко това изумява, до голяма степен манипулира обществеността, че синдикатите в МВР са напълно съгласни с предложените текстове", каза Кузманов.

На въпрос с какво не са съгласни те, Кузманов направи уговорка, че той не може и няма амбиция да говори от името на всички синдикати в МВР. "Правят впечатление две неща. Първо, предлагането на намаляването на отпуската не е мотивирано сериозно. Нивото на стрес на служителите на терен според работещи дори в Института по психология в МВР е равностойно на стреса при война. Отпуската се дава, за да се компенсира това състояние, да отпочине служителят и да е пълноценен. Вместо да бъде аргументирано с подобряване условията на труд, с повишаване на заплатата или намаляване на стреса, промяната е мотивирана с псевдосъгласие със синдикалните организации. На прима виста това е огромно недоразумение", каза той.

Кузманов изтъкна и друга сериозна промяна, разписана в новия законопроект, която е свързана със структурата на министерството, а именно преобразуването на ГДПБЗН в агенция. Според синдикалиста ръководството на министерството по никакъв начин не е аргументирало как децентрализацията на пожарната ще подобри качеството на услугата, която достига до хората.