Предлагат новите служители в МВР да вземат 12 заплати при напускане на системата
Предлагат новите служители в МВР да вземат 12 заплати при напускане на системата / Sofia Photo Agency, архив

Дванадесет вместо 20 заплати ще получават новоназначените служителите на МВР при напускане на системата. Това предвижда новият проект за промени в Закона за МВР, който е бил представен от ръководството на ведомството на синдикатите в силовия сектор.

Синдикатите в МВР не приемат и няма да обсъждат промени в социалния пакет

До момента това е третият опит за обсъждане на реформа в МВР от ноември насам, когато в страната избухнаха масови полицейски протести.

Припомнете си ноемврийските протести тук

Новият проект предвижда намаляване на годишния отпуск на униформените от 30 на 25 дни.

Освен това промените ще лишат преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители по Закона за МВР. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.

Обмислят администрацията в МВР да мине в 3-та категория труд

Не така стои въпросът със служителите в Инспектората на силовото ведомство, които ще запазят всички си привилегии, въпреки че спадат към категорията на т.нар. "широка администрация" в МВР.

Горанов: Предстоящият дебат за бюджета на МВР е добрата новина

Новият проект за изменение и допълнение на Закона за МВР ще бъде официално публикуван на сайта на министерството в понеделник и ще подлежи на обществено обсъждане в следващите две седмици.