Горанов: Предстоящият дебат за бюджета на МВР е добрата новина
Горанов: Предстоящият дебат за бюджета на МВР е добрата новина / снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че самият факт, че престои дебат за бюджета на МВР, е добрата новина, а депутатите са тези, които променят законите. Подкрепата за държавния бюджет е подкрепа за правителството и обратно, неприемането му означава бламирането на всяко едно правителство, заяви пред медиите в НС Горанов, след като депутатите от бюджетната и икономическата комисии приеха с гласуване бюджет 2016, предаде БГНЕС.

Менда Стоянова обеща спорните текстове за полицаите да паднат и посочи кога

Министърът изрази задоволство от конструктивния диалог на обсъждането и от неговото качество, тъй като се били повдигнати теми и въпроси за качеството на разходите, за приоритетите, за отношението на държавата към преразпределението на доходите. Доволен съм не само заради заявената подкрепа и гласуването, а и заради сериозното отношение към тези теми от депутатите, подчерта Горанов.

След като се стигне до консенсус за бюджета на силовите ведомства, че тези промени трябва да бъдат реализирани, то те ще бъдат направени, обясни министърът. Текстовете ще бъдат изтеглени оттук и темите за преструктуриране на бюджета на министерствата от сферата на отбраната и сигурността ще се проведат в диалог между депутатите, правителството и представителните организации на синдикатите от тази сфера, каза той. Добрата новина е, че промяна ще има, независимо от това, че през следващата година за сектор отбрана и сигурност ще има над 300 млн. лв. повече, вероятността да се почувстваме неудовлетворени от ефективността на тези разходи и системи в следващите години е висока, посочи министърът.

Полицаите напомниха с протест очакванията си от властта

Това, което можем да гарантираме е, че както е в декларацията от неделя, тези параграфи ще бъдат оттеглени и че темите ще се дискутират в рамките на парламента. Синдикатите заявиха и една доста разумна позиция, че самите те са готови да предложат такива промени - това вече е стъпка напред в осъзнаването, че такива поправки трябва да има, заключи Горанов.

***

В неделя часове преди национален протест на служителите от МВР пред парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви след среща на съвета за социално партньорство, че промените засягащи социалния пакет за полицаите ще бъдат оттеглени. Служителите в подопечното й ведомство обаче обясниха, че не вярват на обещания и са в протестна готовност, докато заявените намерения не станат факт. От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че след като проектобюджетът за следващата година мине на първо четене в пленарна зала, ще се внесе предложение за отпадане на спорните текстове за полицаите и то ще бъде прието. Тя бе категорична, че предизвикалите протести предложения ще отпаднат.