Симеонов: Речта и репликата на Румен Радев са обидни
Симеонов: Речта и репликата на Румен Радев са обидни / БГНЕС, архив

Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че избраният за президент Румен Радев се е държал неуместно спрямо депутатите, реагирайки с репликата "Имате още седмица" на подхвърляния от народни представители. Пред БНТ Симеонов отново окачестви това като обидно. Вчера той напусна пленарната зала заедно с още избраници от дясно след репликата на новия държавен глава.

"Обидно е един човек, който идва за първи път в парламента и не знае колко тази работа е сложна, да ни обижда с думите "Имате още една седмица", коментира Симеонов.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той открои, че речта на избрания за държавен глава е била повече обзор на проблемите, но не и изяснение какво ще прави Радев като президент.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

Според лидера на НФСБ новоизбраният президент се е държал неуместно спрямо депутатите: "Този човек има ли представа какво напрежение и стрес е, когато имаш една шепа хора, с които да се опитваш да прокараш решение, както ние успяхме да го направим. Имаме с какво да се похвалим за тези две години от ПФ. Този човек знае ли, че някои хора получиха инсулти или за него всичко е общото плямпане, както е по медиите, ще извинявате, че те там "ядат кюфтета". С какво самочувствие този човек, който е от няколко дена в политиката, ще се отнася по този начин. Все пак България все още е парламентарна република, а не президентска".

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

Според него Радев се е изложил, като е говорил толкова много, над 20 минути там, където всеки има по 10 минути.

"И е несериозно Радев да казва, че е човек на действията, а не на думите след тази дълга реч", отбеляза още Валери Симеонов.