Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Заместник председателят на Народното събрание и партията му НФСБ предлагат законови промени, според които на хората ще се разерши да избират дали да си закупят лекарство предписано от лекар, или да изберат по-евтиния генерик. 

"Генерикът е лекарство, за което е изтекъл лицензионният период, това го прави евтино. Мога да дам пример с аспирина. През 90-те струваше стотинки, сега е скъп, защото е на определени производители", каза Симеонов в ефира на NOVA.

"Ние предлагаме хората да изберат генерици в аптеката, а не само това, което им е предписано от лекаря. Така ще ограничат разходите си за лекарства, а особено за пенсионерите това е много голям разход. Това в въведено в много европейски държави, само в България, Малта и Австрия не е", разясни още той.

Според него в Германия над 50% от лекарствата, които се продават, са генерици. "Те по-прости и бедни ли са от нас?", запита Симеонов. "С нашата идея пациентът ще може да избере по-евтиното лекарство, а не новата лъскава опаковка, посочи той.

"Ограничаваме възможността за печалба на големите алчни фармацевтични гиганти. Те мотивират лекарите да предписват продуктите им по най-различни начини, може дори да е симпозиум на екзотичен остров", аргументира се лидерът на НФСБ. Това не е позицията на Валери Симеонов и на НФСБ, а на фармацевтите, завърши бившият вицепремиер.