Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България
Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България / http://www.emsc-csem.org
Силно земетресение в Гърция беше усетено у нас
72653
Силно земетресение в Гърция беше усетено у нас
След труса в Хасковско: Паднали комини и едно село без ток
Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България
  • Силно земетресение в Гърция беше усетено у нас
  • След труса в Хасковско: Паднали комини и едно село без ток
  • Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България

Силно и продължително земетресение, станало в Егейско море, на територията на Гърция, беше усетено малко преди 12:30 часа в цяла България. По първоначални данни трусът е бил с магнитуд 6.9 по Рихтер, а по информация на Европейския сеизмологичен център - 6.5 по Рихтер. Земетресението е станало в гръцкта част на Егейско море, югоизточно от остров Тасос, на около 310 км от София.

Епицентърът на труса е бил в Егейско море, близо до островите Лимнос и Самотраки. Пред Дарик Божана Чалъкова, която работи на остров Лимнос, разказа, че са усетили много силно земетресението: „По обяд ни удари доста силно. Бяхме на плажа по време на земетресението. Усети се много силно и продължително. Караваната, в която живея, се тресеше. Станцията в Самотраки, в която работя - също. Единственото произшествие, за което знаем, е за инцидент на летището в Лимнос, при срутване на част от покрива. По поседни данни има трима пострадали. Паника няма".

В ефира на Дарик Жени Генова, собственик на хотелски комплекс в Керамоти, също потвърди, че сред хората в Гърция няма паника: „Стана много бързо, около 2-3 минути. Няма паника сред хората. Няма разрушения по сградите. Усетихме го като много бързо залюляване. Видяхме колите, че се движат напред-назад. Специално при нас, където ние се намираме, обстановката е спокойна. Много малко от хората ги видях да излизат по улиците. Понеже времето е много хубаво, повечето са по плажа и на разходка".

Трусът беше усетен в почти цяла България, а по-силно - в южните райони

"Към 12.25 часа е регистрирано земетресение на територията на цялата страна. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките епицентърът е бил извън територията на страната на остров Самотраки, Егейско море", съобщиха от МВР.

Най-силно земетресението у нас е било усетено в Кърджали, където граждани сигнализират за нацепени сгради. Там има данни за повреден покрив на изоставена къща. Най-засегнати от земетресението са вторият и третият етаж на кърджалийския музей, където всички стени са напукани, твърди директорът на културната институция Павел Петков. Извършва се оглед и на сградата, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини. По думите на Петков изпочупени били шест витрини, но повредени експонати няма. Петков обясни, че по време на труса в сградата е имало десетина туристи. Незабавно е бил задействан аварийния план и всички посетители са били изведени.

Подадени са два сигнала за паднал комин в Кърджали и за паднала върху автомобил тухла, вследствие на труса. Земетресението се усетило силно и по първите етажи на жилищните сгради. Хората масово излезли от кооперациите в очакване на вторични трусове.

Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България
netinfo

Сериозно е бил усетен трусът и в Хасково. По високите етажи на жилищните блокове земетресението бе почувствано най-силно, сигнализираха разтревожени граждани. „Чуваше се пукане на стени, всичко се разтресе и това продължи поне минута", разказаха хората. Те сигнализираха и за проблем с мобилните комуникации.

Георги Вълчев от сеизмичната станция в Димитровград посочи, че са регистрирани два последователни силни труса, затова земетресението е усетено толкова силно и продължително. В района на Хасковско трусът е усетен като 4-4.5 по скалата на Медведев, обясни Вълчев. Скоро в района не е било регистрирано толкова силно земетресение, каза още специалистът. Вследствие на земния трус в Маджарово има паднали комини на къщи.

За Дарик кметът на общината Милко Армутлиев каза, че пораженията са малки: „Около десетина комина са паднали. Силно се усети земетресението. Всички хора излязоха навън. Сериозни поражения и пострадали хора няма. Хората бяха много уплашени, но обстановката постепенно се успокои. Минахме из целия град, хората вече са спокойни и няма сериозни проблеми".

Началникът на областната противопожарна служба в Хасково Николай Вълчев съобщи, че в Ивайловград също са паднали 6 комина, 3 са падналите комини в с. Свирачи. Без ток е с. Мандрица в Ивайловградско. В Димитровград част от комин е паднал и е ударил кола, а в Хасково е постъпил сигнал за паднала мазилка от блок.

Два сигнала за пукнатини в жилищни кооперации в Старозагорско са подадени след труса. Единият се отнася за блок на бул. "Цар Симеон Велики" №123 в Стара Загора. Установена е пукнатина в източната покривна страна на сградата. Областният управител Живка Аладжова посети района, който към момента е обезопасен от екипи на ОУПБЗН и ОД МВР Стара Загора. "Няма опасност за живеещите в кооперацията. Действа се превантивно. Сградата е оградена със сигнална лента", каза Аладжова. Общинското ръководство е информирано по надлежния ред от оперативния дежурен на ОУПБЗН.

Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България
netinfo

Сигнал е подаден и за увеличение на фугата между двете секции на жилищните кооперации на улица "Илинден" №41 и №43 в квартал „Кармен" в Казанлък. Кметът на общината също е информиран от оперативния дежурен на ОУПБЗН. Няма опасност за живеещите в кооперациите и преминаващите в района.

В Пловдив земният трус е усетен дори и по ниските етажи на сградите. Няма пострадали хора при силния трус, коментираха за Дарик от Спешния център. „Имаме само 4-5 случая на припаднали хора, както вкъщи, така и на обществени места", уточниха лекарите. Няма данни за нанесени материални щети, съобщиха за Дарик от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Няма пострадали хора и нанесени материални щети и в област Смолян. Това съобщи за Дарик директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", комисар Красимир Шотаров. По думите му, населението е спокойно, няма паника и подадени сигнали.

Земетресението бе усетено силно и в Бургас. Хора от високите жилищни блокове и посетители в закрити заведения излезли по улиците на града. Жителите на многоетажни сгради споделиха, че стените на домовете им са издавали страшен пукот, а столове, маси и други мебели са се местели. Според бургазлии по сила земетресението се е доближило до това от лятото на 1999 година. Няма сведения за разрушения и причинени материални щети в Бургас и региона.

Земният трус разлюля сериозни и столицата.

От "Пирогов" съобщават, че сред пациентите в болницата няма пострадали. Няма и нанесени щети на сградата на болницата. Трусът е усетен по обяд най-осезаемо от пациентите, които са настанени в клиниките на най-високите етажи.

Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов призова хората в България също да запазят спокойствие. „Има афтършокова серия след земетресението и може би това е показателно, че процесът стихва. Това е земетресение, което е извън територията на нашата страна. На много голямо разстояние от нас. Не би могло да се очакват някакви сериозни щети от него".

Силно земетресение в Гърция разлюля цяла България
netinfo

Без мобилни връзки - за кратко

Земетресението остави без комуникации част от абонатите на мобилните оператори. Компаниите обясниха, че става дума за претоварване на трафика. За близо половин час изходящите и входящите обаждания на някои от мобилните оператори бяха блокирани. Операторите обобщават информацията на колко места в страната и колко абонати са останали без достъп до мобилни услуги. Няма пострадали съоръжения на GSM-мрежите. Мрежата на "Мобилтел" пое увеличения трафик след земетресението, усетено на територията на страната ни по-рано днес, съобщиха от пресцентъра на оператора. Възможно е да е имало единични случаи на затруднения при свързване, но като цяло няма проблем при комуникацията, пише в съобщението.