Директорът на музея в Кърджали: В музея съм преживял три земетресения, но такова не е било
Директорът на музея в Кърджали: В музея съм преживял три земетресения, но такова не е било / netinfo

Най-засегнати от земетресението днес са втория и третия етаж на кърджалийския музей, където всички стени са напукани, твърди директорът на културната институция Павел Петков. В момента се извършва оглед и на сградата, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини.

По думите на Петков изпочупени били шест витрини, но повредени експонати няма. Петков обясни, че по време на труса в сградата е имало десетина туристи. Незабавно е бил задействан аварийния план и всички посетители са били изведени.

"В музея съм преживял три земетресения, но такова не е било никога", каза Павел Петков. Той допълни, че тази година сградата на РИМ - Кърджали е била застрахована. След огледа от екипите на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” е съставен протокол и се очаква застрахователите да посетят мястото. Към момента музеят в Кърджали е затворен за посетители.

Обстановката в Кърджали след обедното земетресение се успокоява. 10 екипа на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” реагират на подадени сигнали от граждани. Няма пострадали и сериозни щети.

До момента в оперативния център са подадени 12 сигнала, като един от тях е от Крумовград, а останалите от Кърджали. Граждани сигнализират за паднали комини, пукнатини по жилищни блокове и обществени сгради. Екипите извършват огледи на място. При необходимост има готовност за включване на нови сили, но към настоящия момент това не се налага.