БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни
БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни / снимка: БГНЕС, архив
БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни
72656
БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни
  • БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни

Епицентърът на земетресението е в Гърция и е с магнитуд 6,5 по Рихтер, съобщи за Дарик директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов.

„Земетресението е станало в района на остров Самотраки, в Егейско море. Епицентърът е на юг от Кърджали, източно от остров Тасос, на 320 км югоизточно от София. Магнитудът по предварителни оценки е около 6,5 по Рихтер. Поради това е усетено в цяла южна България. Няма обаче нищо страшно, земетресението е много далече от нас и засега няма данни за щети. Има афтършокова серия след земетресението и може би това е показателно, че процесът стихва", добави той.

По думите му това е все пак относително силно земетресение, има силна афтършокова серия от слаби трусове, което би трябвало да говори за затихващ процес, но винаги са възможни изненади.

За разрушения у нас няма данни.

„Да бъдат спокойни хората. Земетресението е извън територията на страната и е на голямо разстояние от нас. Не би трябвало да се очакват сериозни щети от него - това е далечно земетресение все пак, в Егейско море", каза още Симеонов.