Сигнализират за замърсяване на Дунав от Сърбия
Сигнализират за замърсяване на Дунав от Сърбия / netinfo
Сигнал за замърсяване на Дунав с минерални масла от сръбската рафинерия в Панчево е подаден днес към 14,30 часа в Басейнова дирекция Дунавски район от Международната комисия за опазване на Дунав.

Замърсяването е констатирано при км 1154 до км 1145 по левия бряг на реката. Няма данни за неговата големина, съобщиха от Басейновата дирекция в Плевен. Замърсяването още не е достигнало до българския участък. Сигнализирана е Гранична полиция–Видин, която трябва веднага да уведоми Басейновата дирекция, когато петното навлезе в български води.

Според информацията сръбските власти са предприели мерки за локализиране и ликвидиране на замърсяването. Басейнова дирекция „Дунавски район” е уведомила незабавно и водоснабдителното дружество във Видин, АЕЦ “Козлодуй” и Гражданска защита във Враца, Монтана и Видин да предприемат необходимите превантивни мерки. Уведомени са също и Регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана и Враца. След получаване на информация от Гранична полиция – Видин за навлизане на замърсяването в българския участък, ще бъдат взети незабавно проби.

Други новини от Плевен