Сигнал за заплахи за обществени места, бил с ниска степен на достоверност
Сигнал за заплахи за обществени места, бил с ниска степен на достоверност / DarikNews.bg, архив

Органите на реда изясняват сигнал за заплахи за обществени места. Съобщението е оценено с ниска степен на достоверност, съобщиха от МВР.

Към 12:00 ч. на тел. 112 е получено обаждане от анонимен мъжки глас, отправил заплахи за различни обществени обекти.

Съгласно процедурите при подобни случаи, са уведомени отговорните институции и органите за охрана на реда. След анализ на данните сигналът е оценен с ниска степен на достоверност и съответно евентуален риск, тъй като не се отнася за конкретен обект.

Предприети са рутинни мерки за гарантиране на обществената сигурност и безопасност на публични места и обекти, засилено е вниманието на правоохранителните органи и различните структури за местна охрана. Предприети са действия за установяване на източника на съобщението.

„Подчертавам, че става дума за стандартна процедура и се прозвъняват всички обекти, училища и детски градини. Това е обичайната процедура, проигравана е десетки пъти. Не е имало евакуирани заведения, защото не се налага. Ако сигналът беше конкретен за някое конкретно училище или детска градина, тогава би следвало да има евакуация. Не мисля, че сегашният сигнал се различава от хилядите други фалшиви, които се подават през годините", заяви за Нова телевизия Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието.