/ БГНЕС, архив

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година, реши окончателно парламентът.

Депутатите приеха със 170 глас „за“ на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата, изготвен от ПГ на ГЕРБ, БСП и "Възраждане". Съгласно действащите разпоредби на Закона за движение по пътищата глобата за движение без винетка е 300 лева.

АПИ напомня: През февруари изтичат 340 хил. годишни винетки

„Законопроектът дава възможност на лица, закупили електронни годишни и тримесечни винетки, да могат да бъдат уведомявани 14 и 2 дни преди изтичането на винетките чрез мейл на електронна поща или съобщение на телефона“, заяви Богомил Петков от „Продължаваме промяната“.

На първо четене: Приеха да отпаднат глобите за сгрешена винетка

„С промените се въвежда решението недължимите платени такси да могат да се върнат в рамките на 5 работни дни по банков път или по каса, като гражданите трябва само да го заявяват пред органа от АПИ. Проблем има обаче с несъбираемостта на глобите, защото то е по-голямо от плащането на глобите, така че може да се мисли за одит на „ТОЛ-БГ“, коментира и Настимир Ананиев, също от ПП.
 
БГНЕС/БТА