/ ThinkStock/Getty Images
Община Бобошево остана без аптека след като единственият аптекар в района стана татко на близнаци. След щастливото събитие баща взел решение да се откаже от работата си, разказа пред Дарик секретарят на общината Мариана Стаменова. Аптекар, който да го замести, вече е намерен. Заради законови процедури обаче той не може да постъпи на работа веднага и 12 населени места остават без аптека.

Щастливо семейно събитие по ирония на съдбата е оставило десетки населени места в една кюстендилска община без аптека, разказа Мариана Стаменова. Другата добра новина е, че има желаещ за нов аптекар в района.

"Единственият аптекар реши, че ще напуска поради щастливо събитие в семейството. Ние сме намерили човека, който ще започне работа. Има обаче законови процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Всъщност, за да се открие нова аптека, има процедура за придвижване на документи. Мисля, че в рамките на 10 или 20 дни новият аптекар ще започне работа," посочи Стаменова.

Какво обаче се случва с местните, немалка част, от които - трудноподвижни?

"Направихме списък с всички самотно живеещи хора на територията на община Бобошево. Кметовете и кметските наместници винаги са осигурявали купуването на лекарства. Да речем, в едно село Буково кметският наместник винаги е взимал рецептурните книжки и после ги е връщал на хората, заедно с лекарствата, и това не е единствен случай, защото тук преобладават възрастните хора. Един възрастен човек  в зимни условия трудно би могъл да се придвижи до град Бобошево, а и транспортът до селата около него не е ежедневен. Затова сега сме обявили денонощен спешен телефон, на който самотни хора и хора в нужда могат да заявят необходимост от лекарства и вече общината да направи организация, така че да им ги достави. А при младите - почти всяко второ семейство има кола, затова за тях не е проблем да се разходят до Дупница, която е на 20 км., и да си купят."