Ще излъчват дебатите за Бургас–Александруполис пряко по държавните медии
Ще излъчват дебатите за Бургас–Александруполис пряко по държавните медии / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов представя пред Народното събрание споразумението за петролопровода Бургас – Александруполис. Документът трябва да бъде ратифициран от българския парламента.

И тази сутрин „Демократи за силна България” настояха НС да покани премиера Сергей Станишев заради важността на обсъждания документ между правителствата на Русия, България и Гърция за строителството и експлоатацията на нефтопровода – искане, което беше отхвърлено след две гласувания. Беше прието обаче другото предложение на опозицията дебатите за Бургас – Александруполис да бъдат излъчвани пряко по държавните медии.

Министърът на регионалното развитие прочете мотивите на правителството за това споразумение, което беше подписано на 15 март тази година в гръцката столица.

„Документът се приема на тъмно без дебати, без защита на националните интереси”, заявиха първите участници в дебатите от опозицията. Те каза още, че парите, които страната ни ще получи от транзита на нефт по този проект, са в пъти по-малко от приходите, които получаваме от туризма – сектор, който според опозицията ще пострада от този проект.

Министърът на регионалното развитие подчерта от името на кабинета колко важен за България е този проект както от инвестиционна, така и от политическа гледна точка.

Дебатите в Народното събрание продължават.