/ БГНЕС, архив
Предлагат с рокада Цачева пак за шеф на парламента
ГЕРБ са започнали сондажи за председател на 44-тия парламент. Въпреки очакванията, че постът може да бъде даден на коалиционни участници във властта, от ГЕРБ настояват отново Цецка Цачева да бие парламентарния звънец, пише "Труд".
 
Засега Цецка Цачева е извън Народното събрание, тъй като бе изместена от второ на четвърто място в плевенската листа заради преференциален вот.
 
Няма шанс Патриотите да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ

Очаквано обаче водачът на листата Ивайло Московски ще намери сигурно място и в правителството "Борисов 3". Така Цачева също ще намери място в новия парламент.
 
Тъй като председател на Народното събрание се гласува преди състава на правителството, остава вариант от ГЕРБ да посочат парламентарен шеф, който след това да подаде оставка. А на негово място да бъде избрана Цачева.
 
Рокадата е възможна, но едва ли ще се случи, отбелязаха лаконично запознати.
 
Преговори за властта - какво се договориха политическите сили?

Без изненади към момента са част от имената на бъдещите министри на ГЕРБ - Владислав Горанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов.
 
Точно Рашидов "ще отвори" място в Народното събрание за друг важен юрист на ГЕРБ - Димитър Лазаров, който остана извън парламента заради преференция 11/11 на бившия пловдивски кмет Спас Гърневски.
 
Ще успее ли Борисов да състави правителство и с колко партии? (ВИДЕО)

Почти сигурно е, че "Обединените патриоти" ще получат Министерството на отбраната чрез Красимир Каракачанов. А Валери Симеонов е с реални шансове за вицепремиер.