Шест години затвор за обвинен по делото „Опицвет”
Шест години затвор за обвинен по делото „Опицвет” / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийската апелативна прокуратура поиска подсъдимият по делото за нарколабораторията в село Опицвет Християн Младенов да бъде осъден на не по-малко от шест години лишаване от свобода. Спрямо другият подсъдим по делото - Валери Величков, държавното обвинение поиска не по-малко от четири години затвор. Прокуратурата поиска двамата подсъдими да платят глоба от по 10 000 лева.

Софийският апелативен съд ще се произнесе по делото в едномесечен срок. Адвокатите на Величков и Младенов казаха пред съда, че делото е в парадоксална ситуация, поради многобройните изменения на текстовете от Наказателния кодекс през последните години, определящи размера на наказанието за притежание и разпространение на наркотици.

Защитата смята, че не е доказано, че иззетото от нарколабораторията наркотично вещество е било предназначено за продажба. Във вида, в който е иззето веществото, то не е било годно за употреба, посочи защитата.

Адвокат Мария Вълканова каза пред апелативния съд, че с оглед на доказателствата и измененията в законодателството влизането на Величков в затвора би било пресилено наказание. В последната си дума двамата подсъдими казаха, че не са виновни и поискаха справедлива присъда.