Шейтанов: Спорът по делото в Либия ще се решава в международна съдебна зала
Шейтанов: Спорът по делото в Либия ще се решава в международна съдебна зала / снимка: Sofia Photo Agency

Инициативен комитет застава зад идеята българските медици в Либия да бъдат издигнати като кандидати за евродепутати. Това съобщи адвокат Владимир Шейтанов от сдружение "Препоръка 1726" на срещата на председателя на френската асоциация "Заедно срещу смъртното наказание" Мишел Тоб, заедно с националния омбудсман Гиньо Ганев, с представители на инициативните комитети за освобождаването на българските медици в Либия и подкрепящи каузата общественици, политици, бизнесмени, творци и духовници.

Бизнесменът Васил Василев обясни, че единственото, което обединява подкрепящите тази инициатива, е негодуванието срещу произвола върху българските медици. Според Василев издигането на кандидатури на шестимата медици за депутати в Европейския парламент би имало многостранни цели. Преди всичко те ще бъдат спасени, каза бизнесменът. По думите му някои биха могли да се усъмнят в политическата им компетентност, но кой би могъл да бъде защитник на отмяната на смъртното наказание.

Издигането на кандидатурите ще бъде много силен стимул за кураж на тези хора, каза Василев. Той каза, че ще бъде поискано всички български партии да сложат медиците на челно място в своите листи, а ако инициативата бъде отхвърлена, комитетът има правото да издигне самостоятелно кандидатурите на медиците.

Омбудсманът Гиньо Ганев каза, че се надява идеята да не прозвучи като рекет върху политическите партии. Ганев смята, че нещата трябва да се обмислят внимателно и добави, че има и много контра аргументи. Сигурен ли сте, че като ги изберем за евродепутати, режимът в Либия ще зачете имунитета им, каза Ганев.

Адвокат Владимир Шейтанов каза, че спорът по делото в Либия ще се решава в международна съдебна зала. Това вече е неизбежно, посочи той пред форума. По думите му съдебните процеси в Триполи трябва да бъдат прекратени по недоказаност, а мъчителите на медиците - да бъдат изправени на подсъдимата скамейка.