Изпълнителният директор на „Овергаз Инк” АД Сашо Дончев коментира пред NOVA излязлата информация, че е договорил 15 млрд. куб. м. газ с американската компания „Ескалейд Енерджи Инк”.

„С тях заедно май месец в Албания подписахме учредителни документи да създаваме един терминал за регазификация. Това, което подписахме миналата седмица, е по-скоро един от източниците на втечнен природен газ за този терминал”, каза той. По думите му компанията е стратегически партньор, с когото имат много по-големи планове от този терминал за регазификация.

„Държавата на мен отдавна ми изглежда зле” - така Сашо Дончев отговори на въпроса как вижда България днес. По-вярно дори било твърдението, че страната ни никога не му е изглеждала добре. Той заяви, че вярва, че крачка по крачка, с всяко ходене на избори, политическият живот у нас ще се подобри. „В изборите всяка година придобиват право да участват млади хора, които са родени след оня период, наречен комунизъм, които не познават тоталитарната държава в истинския й вид, които са получили образование на Запад, работили са там, живели са, имали са възможност да видят какво е това истинска демокрация, как функционира държавата в едно свободно общество и не на последно място – видели са как функционира самото свободно общество”, каза изп. директор на „Овергаз”. Той сам определи себе си като част от тези млади хора, независимо от възрастта си.

На въпрос дали някога българската политическа класа го е натискала, Дончев отговори, че никога не е спирала. Той припомни случая с нахлуването на барети в офиса на компанията, която управлява.

Изпълнителният директор на „Овергаз” коментира и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. „В една такава ситуация ние много добре трябва да помислим, ако ситуацията наистина е кризисна, както някои политици се опитват да я представят в момента, то тогава очевидно тази хипотеза, че КЕВР остава без председател, е дефект е създаването на КЕВР. Трябва да помислим как да функционира и какво да променим оттук нататък, така че КЕВР да може да работи и без председател”, каза Сашо Дончев.  

„Аз категорично смятам, че токът трябва да се продава на пазарни цени. Категорично всичко трябва да се продава на пазарни цени. Всичко друго е изкривяване на пазара и е в полза на нашите и срещу всички останали”. Така изпълнителният директор на „Овергаз” коментира факта, че КЕВР е успял да ограничи увеличението цената на тока за бита до 3%.

„КЕВР е политически инструмент. Ако този орган определя цените, и ако от тези цени зависи настроението на електората… Нали разбирате, че затова КЕВР дълго време беше наричан Държавна комисия докато Европейската комисия не им обърна внимание, че не трябва да е държавно, а да имитира независимост”, твърди Дончев.

По думите му американската енергетика е независима от правителството, защото то не е инвестирало и един цент в нея. „Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на пачи яйца, като са монополизирали в полза на държавната компания „Булгаргаз” пазара, то трябва да изискват от ръководството на „Булгаргаз” да осигури газ, а не те да ходят и да просят”, категоричен е шефът на „Овергаз”.

Според него ако ДАНС се е заела да изпълни това, което обществото очаква от нея при проверката в „Булгаргаз”, със сигурност ще открие нередности при доставките на газ за страната ни. „Говори се една глупост повече от година – че поради липса на капацитет не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно”, категорично заяви Дончев. По думите му проблемът там бил съвършено друг. Ако „Булгаргаз” реши да взима азерски газ, защото е по-евтин, той трябва да плаща санкции на „Газпром”, обясни изпълнителният директор на „Овергаз Инк” АД.

Сашо Дончев не мисли, че в България ще има газова криза. По думите му „мизерните количества”, от които страната ни има нужда, ще бъдат осигурени. Според него най-лесният вариант това да се случи е да се обяви обществена поръчка от името на „Булгаргаз”. Веднага щели да се появят 7-8 фирми, които да предложат колкото количества имат. По думите на Дончев ние бихме могли да поискаме плащането за транзитирания от нас руски газ по т.нар. „Турски поток” да бъде извършено в газ. Въпреки че в момента бартерите в енергетиката са забранени, той е сигурен, че ако поискаме, ЕК ще даде дерогация на страната ни по тази тема.
nova.bg