Шефът на НДК притеснен как ще се справим с председателството на Съвета на ЕС
Шефът на НДК притеснен как ще се справим с председателството на Съвета на ЕС / netinfo

Изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош изрази притеснение относно това как държавата ще се справи с председателството на съвета на ЕС през 2018 година.

По думите на Боршош ако всички дейности по НДК вървят по план, ремонтът ще приключи до септември 2017 година. Той обясни, че за момента не вижда добър диалог в политическата класа за това каква България ще искаме да покажем пред Европа.

С мащабен ремонт за 35 млн. лева преобразяват НДК

По думите на Мирослав Боршош времето, което остава до началото на председателството на страната ни трябва да се използва ефективно:

"В момента сме притеснени за това как ще се справим с председателството. Не само тук, в НДК, заради съкратените срокове, а цялостната политика на България по отношение на председателството. Кога и как ще бъдат формулирани темите? Кой ще ги формулира? Не виждам на този етап нагласа от политическата класа да застане заедно и да започне дебата за коя България в коя Европа. На този етап българското правителство отпуска 17 млн. лева. От тях близо 3.9 млн. са инвестирани досега във всички тези неща. Около 4 млн. и наш голям успех е, че успяхме закупим конферентна техника, която е на много високо ниво и отговаря на всички необходимости, изпратени като параметри от Брюксел и засега сме изплатили 20% авансово на строителя, който ще завърши ремонта на НДК. Към края на февруари и началото на март ние трябва да получим останалия транш, за да сме адекватни за ритъма на подготовка на НДК. По наши изчисления това са от порядъка между 17 и 18 млн.", каза Боршош.

В НДК беше представена експозиция от артефакти, показващи дейностите и вложените до момента средства в подготовката на НДК.