С мащабен ремонт за 35 млн. лева преобразяват НДК
С мащабен ремонт за 35 млн. лева преобразяват НДК / БГНЕС

Започва Национална кампания "НДК Промяната". Впечатляващи визуални изображения по фасадата на НДК разкриват как ще изглежда сградата по време на Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., съобщават от Националния дворец на културата.

"Ще трябва да направим така, че решенията, които ще се взимат тук за бъдещето на Европа, да са най-добрите за България. И всичко това ще се случи в НДК", казва изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош.

Преустройството на сградата започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 година. Визии с дължина 22 м върху фасадата на НДК, както и кампания в София и в цялата страна, повдигат завесата на предстоящото преобразяване на НДК в символ на европейска България.

Вижте как ще ремонтират НДК за председателството ни на ЕС (СНИМКА)

От януари до юни 2018 г. над 20 000 европейски делегати ще заседават в обновените пространства на НДК. Зала "3" ще е най-впечатляваща, тя ще бъде Пленарната зала на Съвета на ЕС в София и ще е по-функционална дори от тази в Брюксел. Освен нея и прилежащите й пространства, ремонтът обхваща още зала "2", зала "4", залите "6", "7", "8" и "9", входовете "А3" и "А6", централното, източното и западното фоайе, фасадата, терасите и покрива.

Изцяло се обновяват информационната система на НДК, настилките и осветлението.

Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Ще се дигитализират и системите за управление и комуникация.

Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума.

Източник: БТА