Шефът на ДАМТН е получил заплахи за живота си
Шефът на ДАМТН е получил заплахи за живота си / снимка: БГНЕС, архив

Шефът на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанов е получил заплахи за живота си. Агенцията започна сериозни проверки на асансьорите в страната, след като съоръжение падна в София и уби една жена.

„Имах късмет, че наблизо имаше полицаи", заяви Цанков пред Нова телевизия. Той не е подавал жалба в полицията и смята, че заплахата се дължи на изпуснати нерви.

Същевременно проверката на ДАМТН показва, че всеки пети асансьор има неизправност. Според Цанков обаче те са в различна степен на важност.

„Имаме около десетина, които са в трагично състояние и са спрени", обясни Цанков. „Не е нужно да всяваме паника, но проблемът съществува".

По думите му има много схеми, по които неизправни асансьори са в движение. Той показа примерна ревизионна книга.

„Това е все едно да си вземете подписан и подпечатан празен талон от КАТ и да си напечатате какъвто си искате автомобил вътре. Това има подпис и печат от нашата агенция и човекът, който го е закупил, дойде при нас и обясни, че е срещу 100 лева и шише ракия", заяви Цанков.

Ревизионната книга е издадена от инспектори на Агенцията във Велико Търново.

„Други органи ще се занимават с тях", закани се Цанков. „Поставянето на държавен печат и подпис на празен документ е престъпление".

По думите му преди да бъде издадена тази книга трябва да бъдат попълнени всички данни, които идентифицират асансьора като съоръжение. В него в последствие се попълват данните за проверките.

Източник: NovaNews.bg