/ БГНЕС
Десислава Танева е убедена, че премиерът трябва да им поднесе извинения
Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив, коментира пред журналисти в Сливен Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

Тя беше помолена да коментира отпадането на забраната за внос на определени продукти от Украйна и реакцията на българските производители.

Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям (ВИДЕО)

По думите ѝ промяната в позицията без дебат със сектора не е имало до какво друго да доведе, освен до протести. "Това е сектор, който носи значителен процент от брутния вътрешен продукт на страната, сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи и заетост", посочи Танева и допълни, че всяка власт дължи на тези хора уважение.

Според нея дебатът по темата, състоял се в петък в парламента, е срамен и показва липса на компетентност. "Изложихме се пред пет държави членки, с които се борим една година", коментира тя. "Полша, която емоционално е най-подкрепяща Украйна, си устоя позицията за тази забрана", добави шефката на земеделската комисия, която е бивш министър на земеделието в няколко правителства на Бойко Борисов.

На въпрос дали след отпадането на забраната ще се понижи цената на хляба, Танева отговори, че такива твърдения са елементарен популизъм и подценяване на обществото. "Пазарът на суровините и този на храните са абсолютно различни пазари", посочи тя.

Фермерите остро осъждат думите на премиера, че земеделците са терористи

"Подобно изказване е крайно неподходящо за един държавник, трябва извинение", коментира тя думите на министър-председателя Николай Денков, който каза, че правителството няма да се поддаде на опити за шантаж.

Десислава Танева, която е областен координатор на ГЕРБ в Сливен, участва в регистрацията на партията за участие в местните избори и обяви кандидатурата на досегашния кмет на Сливен Стефан Радев.
Велина Василева/БТА