Шеф на ДАИ замесен в екшън при проверка за незаконни ловни трофеи
Шеф на ДАИ замесен в екшън при проверка за незаконни ловни трофеи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шеф на ДАИ замесен в екшън при проверка за незаконни ловни трофеи
55699
Шеф на ДАИ замесен в екшън при проверка за незаконни ловни трофеи
  • Шеф на ДАИ замесен в екшън при проверка за незаконни ловни трофеи

За екшън в Мъглиж при проверка за незаконни ловни трофеи сигнализират от природозащитната организация "Балкани".

Нарушителят се оказал директорът на ДАИ-Стара Загора Любен Георгиев, който се опитал чрез заплахи със служебното си влияние да се отърве от акта за нарушение за притежание на кожа от защитен вид кафява мечка, твърдят природозащитниците.

"Не съм ловец и не съм заплашвал никого", отрече Георгиев.

Природозащитници от "Балкани", Българска Фондация Биоразнообразие, Екоинспекцията и служители на РПУ-Мъглиж получили сигнал за препарираната кожа в мъглижка механа и хотел.

След като за два часа не получили никакво съдействие от концесионера, последвал сблъсък със собственика на заведението, разказа Любомир Петров от природозащитната организация "Балкани": "Лицето се представи, че е директор на ДАИ-Стара Загора, Любен Георгиев. Държа се още по-арогантно от концесионера, заплашваше със служебното си положение, заплашваше и служителите на РИОСВ".

Кожата е стара и се е намирала в мазето на къщата, извадена е навън след почистване, твърди шефът на старозагорското ДАИ и собственик на заведението Любен Георгиев. "Не е имало гняв или арогантно поведение, нито пък заплахи. Просто не знам защо природозащитниците са решили да преувеличат нещата". Георгиев отрече да е ловец и да е убивал мечето.

По мнението на природозащитниците кожата е от близо двугодишно кафяво мече. Конфискувана е от екоинспекторите. На собственика на заведението е съставен акт.

Ако се докаже, че притежателят на кожата е убил животното, той подлежи на глоба до 10 000 лева и до 5 години ефективна присъда.

Проверка за незаконни ловни трофеи в Мъглиж е поредната съвместна акция, извършена от природозащитните организации-СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на Регионалните инспекции на околната среда и полицията в обществени заведения по предварително подадени сигнали.