Шарков: Сезираме прокуратурата за всяване на паника за ваксините
Шарков: Сезираме прокуратурата за всяване на паника за ваксините / БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Оттам за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца, допълва Нова телевизия.

"Ваксината "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена, съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Български деца са били имунизирани със спорните ваксини от Турция

Той поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба.

"Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен бе д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

"Ваксината "Пентаксин" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка, започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

Прокуратурата препоръча да не се използват ваксините от Турция срещу хепатит

"Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения. Атаката е такава, защото съмненията за другата ваксина за хепатита е изчистена. Няма съмнение относно тази ваксина за нейните качества и нейното приложение", добави още д-р Ваньо Шарков.

По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ.

"В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването.

Източник: Novanews.bg