СГС даде ход на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман
СГС даде ход на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Софийският градски съд даде ход на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман, който е обвинен в убийството на Андрей Монов в края на декември миналата година. Убийството бе извършено на столичния площад „Светна Неделя”.

Бащата на подсъдимия Джок Полфрийман – Сайман, се присъедини към защитата на сина си. Родителите на убития Андрей Монов – Аксиния и Христо Монови, заведоха иск срещу австралиеца в размер на 400 хиляди лева. Антоан Захариев, когото чужденецът е опитал да убие през нощта на 28 декември, също заведе иск в размер на 50 хиляди лева.

Въпреки предварителните показания на свидетелите, че Джок съвсем съзнателно е пробол Монов, австралиецът не се призна за виновен. Полфрийман бе оставен в ареста за постоянно след решение на Софийски градски съд от 31 декември миналата година. Той обясни действията си като самарянски, тъй като се опитал да спаси едно момче от побой.

Ако вината му бъде доказана, той може да получи затвор от 15 до 20 години. В момента съдът разпитва призованите свидетели по делото.