Семействата на загиналите деца на Черния Великден ще съдят България в Страсбург
Семействата на загиналите деца на Черния Великден ще съдят България в Страсбург / снимка: DarikNews.bg

Родителите на шестимата младежи, които загинаха при катастрофа навръх Великден в Симеоновград през 2011 г., заявиха, че ще съдят държавата в Страсбург.

„Ако виновниците по делото „Черният Великден" не получат присъди, които заслужават, ще съдим България в Страсбург", категоричен бе бащата на Трифон, едно от починалите деца при зверската катастрофа на 23 април 2011 година.

Шофьорът на „Опел"-а, който блъсна децата, Данаил Георгиев беше осъден от Хасковския окръжен съд на 12 години затвор и лишаване от правото да управлява кола за 15 години. Братовчедът на Данаил Живко Желев, който му дал колата, бе осъден на 10 години лишаване от свобода. По-късно Пловдивският апелативен съд намали ефективната присъдата на Живко с три години.

„За нас основният убиец е Живко Желев и ако и той, и Данаил не получат максималното наказание, обмисляме да заведем дело срещу държавата в Страсбург", подчерта бащата на Трифон.

В памет на Красимир, Мелин, Яница, Гошо, Трифон и Евгени, които загубиха живота си, прегазени на тротоара от пиян техен връстник, в Симеоновград официално бе открит мемориалният комплекс. Почти целият град присъства на откриването и запали свещ в тяхна памет.

Семействата на загиналите деца на Черния Великден ще съдят България в Страсбург
netinfo

Други новини от Хасково