СЕМ създава свой консултативен орган
СЕМ създава свой консултативен орган / Sofia Photo Agency

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще създаде експертен съвет като свой консултативен орган, в който ще покани известни експерти, работещи в различни области на обществения живот. Това заяви председателят на съвета Маргарита Пешева. По думите й подобна практика има и в други европейски регулаторни органи. Основните дейности на Съвета ще акцентират както върху превенцията, така и върху наказателната дейност, добави още тя.

Според Пешева СЕМ отдавана се е самосезирал относно недопускането на предавания, съдържащи враждебна реч и език на омразата. По думите й Съветът е убеден, че проблемите, свързани с подбуждането към ненавист, основана на пол, религия, етнос или раса могат да се решат единствено с общите усилия и добрата воля на медиите, регулаторните органи и НПО-та.

Пешева заяви още, че съгласно изискванията на медийния закон, той има задължението да гарантира свободата на словото и правото на информация в една плуралистична медийна среда. Досега СЕМ никога не е упражнявал цензура и няма да допусне намеса в съдържанието на предаванията на радиото и телевизията.

Пешева се закани още да се определи конкретна дата за създаването на консултативния съвет, като статутът, правилникът и броят на членовете ще се обсъждат догодина. Публична дискусия на тема „Враждебната реч и език на омразата в електронните медии" ще има и на 15 януари 2009 година.