Села в Южна България все още са в снежен капан, пети ден издирват мъж от Ненково
Села в Южна България все още са в снежен капан, пети ден издирват мъж от Ненково / снимка: БГНЕС

Все още има населени места, до които няма достъп след обилния снеговалеж в Южна България. Продължава работата и по възстановяването на електричеството в най-засегнатите райони, съобщава БНТ.

Пети ден издирват човек от село Ненково, съобщава Нова телевизия. В събота в областите, където положението е най-тежко - Кърджали, Смолян и части от Хасково - се очаква нов сняг.

Близо 60 000 домакинства ще останат без ток още доста време, защото възстановяването на кабелите е бавно. Добрата новина е, че главните пътища вече се разчистват. Хората все още разчитат на държавата, а на някои места събират пари, за да платят за техниката.

Най-сериозни поражения върху електропреносната мрежа има в селата южно от Юндола. Все още няма информация кога на тези места ще има ток. Късно снощи почистващите екипи успяха да стигнат до блокираното село Бозьово. Там преспите са над три метра. Днес продължава разчистването и разширяването на пътищата във високите планински части.

Остава тежка обстановката в община Баните

Остава тежка обстановката в смолянската община Баните. Все още непроходими са 5-6 села, днес машини ще пробиват пътя за селата Гълъбово и Сливка, където има двама работници без никаква връзка със света.

Вчера в общинския център бе възстановено електричеството, но в населените места все още са на тъмно. Екипи на горското в Славейно разчистват падналите множество дървета по пътя. Три роторни машини работят в направленията Давидково - Баните, Оряховец - Загражден и Момчиловци - Баните.

В селата Рибен дол и Две тополи са закарани хранителни продукти и лекарства с рактрак. Ако има нужда, може да бъде транспортиран и лекар, заяви зам. областният управител на Смолян Зарко Маринов.

В община Неделино все още има две недостъпни села- Бурево и Гърнати, надеждите са днес да се стигне и до тях.

Цяла седмица без електричество е смолянското село Търън, където има много аварии.

Военни от 101-ви батальон в Смолян ще пробиват днес пътя за село Турян. Продължава работата на тежките машини и по направлението за Мугла.

Нивата на язовирите и реките в Пазарджишка област постоянно се наблюдават заради очакваното им повишаване след снеготопенето. Засега няма основания за тревога. Повишени са малко речните нива, но това също е нормално.