СДС-София обвини Мартин Димитров в нечестна игра при избора на нов лидер
СДС-София обвини Мартин Димитров в нечестна игра при избора на нов лидер / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДС-София обвини Мартин Димитров в нечестна игра при избора на нов лидер
23950
СДС-София обвини Мартин Димитров в нечестна игра при избора на нов лидер
  • СДС-София обвини Мартин Димитров в нечестна игра при избора на нов лидер

СДС-София обвини лидера на партията Мартин Димитров в използване на апаратни игри за постигане на победа на вътрешния избор за ново ръководство. Според столичните сини 1000 са спорните гласове на изборите в неделя при подадени общо 8000 бюлетини. Те настоява за касиране на изборите в общините с най-много нарушения. Комисията за вътрешните избори още не е обявила официалните резултати, но още в неделя вечерта от щаба на Мартин Димитров заявиха, че той е преизбран с 55 на сто от гласовете и няма да има балотаж. По предварителни данни, той печели около 4500 от гласовете на седесарите срещу 1800 за кандидата на СДС-София Любен Петров и 1600 за Румен Христов.

Лидерът на софийската организация Борислав Бориславов каза, че на проведените в неделя вътрешнопартийни избори са били повторени "байганьовските" практики от парламентарния вот. По думите му, точно преди изборите е забелязано нарастване на членската маса в Бургас и Плевен, където Мартин Димитров печели голяма част от подкрепата. "Ние също можехме без проблеми да запишем поне 1000 нови членове в София, но сме решили да играем по правилата. Тука се сблъскваме с класическа апаратна игра", заяви Бориславов.

От СДС-София посочиха редица нарушения на вота като преместени без предупреждение секции в Сандански и в столичния квартал "Люлин". В Козлодуй мястото за гласуване е било преместено в близкото село Гложене и застъпниците на Любен Петров изобщо не са успели да го намерят. Вотът в Мездра не е бил таен, защото се е провел в пробна за дрехи, а хората са гласували в присъствието на председателя на местната комисия. Поради липсата на място останалите членове от комисията са заседавали на тротоара пред магазина.

"Не настояваме, че касирането на вота в 4-5-6 общини ще промени крайния резултат, но в името на това, че като правим нещо много европейско и показно, нека го направим показно, а да не оставяме съмнения, че има нередности. Затова настояваме комисията по вътрешни избори да не бяга от отговорност, а да вземе конкретни решения по всеки конкретен казус. Не искаме да се замита боклука под килима, защото той остава, а може и да замирише", заяви Бориславов.

В понеделник вторият в надпреварата Любен Петров коментира, че ако бъдат касирани изборите в някои общини, може и да се стигне до балотаж между него и Димитров.