СДС декларира готовност да е коректив на ГЕРБ
СДС декларира готовност да е коректив на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДС декларира готовност да е коректив на ГЕРБ
53879
СДС декларира готовност да е коректив на ГЕРБ
  • СДС декларира готовност да е коректив на ГЕРБ

СДС да бъде коректив на управляващите от ГЕРБ, такава готовност декларира ръководството на партията на първото си заседание след като лидерът Мартин Димитров подаде оставка заради отказа на висшия партиен форум да продължи обединението с ДСБ. На днешното заседание хората, които се обявиха срещу съюза с партията на Иван Костов са поискали да се одобри обръщение към седесарите, за да спрат спекулациите за курса, който ще поеме партията занапред. Срещу това са възразили застъпниците на идеята за продължаване на Синята коалиция и до гласуване на документа така и не се е стигнало. Той беше представен от председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков, който заяви, че няма да се кандидатира за временен лидер на сините. Марков и софийската организация на партията бяха основните противници на оставането в съюз с Костов.

„Не отива на СДС да бъде ръководена и да взема конюнктурни решения. Затова ние решихме да препотвърдим основната ни цел и позиции, за да бъде пределно ясно, че СДС ще следва устойчив и твърд курс, който включва абсолютна критика на всички неща, които ще навредят на държавата; на всички неща, които се опитват да се правят подмолно ще бъдат извадени. Но имаме и самочувствието на партията, довела демократичните промени в България и имаме самочувствието в този смисъл, когато има нещо разумно, то да бъде подкрепено. Много категорично трябва да се знае, че БСП е идеологическият противник на СДС и ние не виждаме никаква възможност за каквито и да било съвместни действия. Що се касае до ГЕРБ е изцяло в техните ръце. Всяко криване от пътя на демокрацията от ГЕРБ ще бъде показано по един много категоричен начин, ще бъдат положени всички усилия това да бъде показано пред обществото и ще бъде спряно", каза Марков.

На 5-ти юни НИС на СДС ще се събере, за да свика заседание на Националния съвет на партията, който да избере временен лидер. Той ще има задачата да подготви преки избори за нов председател и до два месеца сините трябва да имат ново ръководство.