Сценичните работници сами признали за надписа „Локо София“ в Япония, глобяват ги

Сценичните работници от Софийската опера и балет, оставили надписа „Локо София” на емблематично място в Япония, всъщност не са осквернили мемориала за жертвите от Хирошима. Надраскана със спрей била пластмасова стена, която се намирала на голямо разстояние от емблематичната сграда и ограничавала достъпа до тревна площ заради строеж. Това обясни пред NOVA директорът на операта акад. Пламен Карталов.

Надпис „Локо София” се появи върху японски мемориал

Той допълни, че предизвикалите скандала са отстранени от работа, а от страна на японските власти ще им бъде наложена само глоба за дребно хулиганство.

Тази истерия тръгна от България”, категоричен бе акад. Карталов. Той разказа, че двамата служители на Софийската опера сами са отишли в полицията, за да признаят вината си. Те не били търсени от властите. В полицията били изненадани и казали, че за пръв път отиват някой сам да признае вината си за подобно нещо. А униформените дори се разсмели, когато разбрали, че надписът всъщност е името на футболен отбор.

В Япония проверяват техници за надписа „Локо София“

Акад. Карталов увери, че случилото се не може да заличи успеха, който артистите ни пожънали в страната на изгряващото слънце. Те изнесли 11 представления на „Турандот” и „Кармен” в различни градове. Аплодирали ги общо 25 000 зрители. Това е седмото турне на Софийската опера и балет в Япония.
nova.bg