САЩ не сочели Иран с пръст, но били наясно с дейността на „Хизбулла”
САЩ не сочели Иран с пръст, но били наясно с дейността на „Хизбулла” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

САЩ не сочат никого с пръст и не търсят война с Иран, но са наясно, че подкрепяната от близкоизточната държава групировка „Хизбулла" стои зад терористични актове на различни места по света. Това заяви пред bTV американският посланик в България Джеймс Уорлик, който коментира използването на атентата в Бургас за въвличането на страната ни в евентуални политически планове.

По думите му никой не иска конфликт с близкоизточната държава, мнение споделяно и от Русия и Китай, но Иран трябва да се съобразява с международните си ангажименти - признаци за което страната, според Уорлик, давала. Той каза още, че Техеран сам трябва да реши бъдещето си и отношенията на Вашингтон с него няма да бъдат намесвани в битката за президентското място между Барак Обама и Мит Ромни - вариант, обсъждан от анализатори.

Посланикът неколкократно заяви, че САЩ няма да правят необосновани изводи за това кой е виновен за атентата и ще разчитат на фактите, до които се очаква да стигне българското разследване.

По темата за атентата в неговата същност Уорлик се присъедини към мнението на българските държавници, като каза, че подобно нещо е било непредотвратимо както тук, така и в САЩ - извършителят е изглеждал като средностатистически турист и се е смесвал с останалите на летището. Сега на България й предстои да прегледа научените уроци и да си направи изводите, смята дипломатът. Последващата превенция обаче трябвало да бъде в умерен тон: „Трябва да се съобразяваме с правата на гражданите. България има предистория на авторитарен режим, затова демокрацията е чувствителна тема. Мисля, че може да има пълна сигурност, но да се защитават и всички права на гражданите".