Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС
Смятаме, че при сегашното състояние на политическите и парламентарните групи по-честното решение си остават изборите. Това коментира пред журналисти в парламента Деница Сачева, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„На този етап не искаме да коментираме различни хипотези, защото още няма категорична позиция от ПП-ДБ. Те имат широко ветрило от лидери, имат много колективни органи както на „Продължаваме промяната“ така и на „Да, България“, на ДСБ. Изчакваме тяхната ясна позиция“, добави тя и подчерта:

„На този етап позицията на ГЕРБ-СДС е непроменена – за неподкрепа както на втория, така и на третия мандат“.

Запитана какво може да промени позицията на ГЕРБ и възможно ли е техническо правителство в рамките на втория и третия мандат, Сачева отговори: „Не знам какво значи техническо правителство. Това ми звучи като хора, които ще влязат и ще сменят бравите на вратата. Хората имат нужда от ясни и категорични силни решения, за да тръгнем напред и не съм сигурна, че тук техниците ще ни бъдат от полза“.

Колегата и Делян Добрев по-рано също заяви, че позицията на ГЕРБ и към момента е, че с втория и с третия мандат не може да има правителство. "Възможно е с оглед на ситуацията от последните дни това да се е променило, но аз нямам такава информация", уточни Добрев. 

делян добрев
БГНЕС

Аз лично не бих разговарял с тях, но има преговорен екип, който трябва да питате, каза Добрев на въпрос за разговори с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), които следва да получат втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Колегата му Жечо Станков коментира, че председателят на ГЕРБ ясно е казал, че ще подкрепят само първия мандат, втори и трети мандат няма как да подкрепят. Станков припомни, че са отговорни пред избирателите си, посочили са министър-председател и състав на кабинет.

На въпрос дали ще отидат на разговори с ПП-ДБ, депутатът от ГЕРБ-СДС каза: "Това е преценка на нашите органи, но пак казвам - няма как да подкрепим нито втори, нито трети мандат".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА