/ БГНЕС, архив
"Ако една оставка би донесла решение, нямам нищо против да я подам. Но смятам, че в момента се търсят решения". Така отговори социалната министърка Деница Сачева на апела на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", които по-рано днес поискаха да се оттегли заради обвинения, че води медийна пропаганда по отношение на инициирания от тях Закон за личната помощ.

Министър Сачева успокои, че няма да се отнемат вече постигнати права и възможности за хората с увреждания и призова са разум и диалог.

Тя дойде в парламента, за да отговори на майките, и обясни, че познава от много година Вера Иванова, едно от лицата на „Системата ни убива“, но тя не я търсила за среща.

„Всички хора с увреждания в България са 674 000, а всички деца с увреждания са 26 000. Когато ние чуваме протестите, е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат“, посочи Сачева по повод заканата за протести през март.

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на министър Сачева

Относно законодателството, социалният министър обяви, че ще предложи да се работи по нов Кодекс за социална закрила, който да обедини всички закони за социално подпомагане, които до момента са приети, тъй като в момента били много фрагментирани.

„Време е да имаме и Кодекс за социална закрила. Важно е законодателството да е добре прецизирано и справедливо. Това предложение, което ще направя, не означава, че ще бъдат отнемани права“, подчерта Сачева и увери, че винаги за нея приоритет са били хората с увреждания.

„Темата е чувствителна, винаги има изкушение някой да я използва политически. Надявам се, този път да се предпазим от това. Затова предлагам разум и диалог по темата за социална закрила“, пордължи тя.

Социалният министър допълни, че предстои да бъде направена оценка на въздействието на Закона за личната помощ.

Сачева припомни, че за финансирането на всички мерки по него са нужни 900 милиона лева, а според финансовото министерство нямало такава възможност. Въпреки това правителството е финансирало програми по закона.