/ БГНЕС
Всичко по проектокабинета е договорено. Не очаквам да има никакви промени. Това, което се постигна, беше изключително труден компромис, той не подлежи на ревизия. Не би трябвало да имаме изненади. Това ще е демократично избрано управление на парламентарната република - 1,2 млн. застават зад него. Това каза за NOVA депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Окончателно: Ето кои са министрите в проектокабинета „Денков - Габриел“

Според нея по отношение на имунитети на депутатите трябва да се действа безпристрастно и принципно. "Съдбата на главния прокурор ще бъде решена от ВСС и президента, който трябва да подпише указа", отбеляза депутатът. И уточни, че ДПС участва в разговорите само във връзка с конституционно мнозинство.

"Не смятам, че беше необходимо Радев да прави това изказване при връчването на мандата. Доста недостоен начин да се разграничи от ПП, вместо да говори открито. Ако е имало нередности, свързани с редовното им управление, можеше да бъдат показани на обществото. Това поведение е опит да се прехвърли вина от болната вина на здравата, а зад това прозира и нежелание да има редовно правителство", коментира тя.

По думите ѝ е крайно време България да се управлява от тези, които са избрани. "По отношение на Асен Василев имаме своите критики и притеснения, той е изискване на ПП, за да бъдат част от този кабинет, така че те ще носят отговорност за неговите действия. Самият той знае, че има сериозна доза недоверие към него. Има възможност да покаже дали властта е за обществена полза или лична приумица. Приемаме номинацията на Василев, но неговите предложения няма да бъдат безусловно приемани", обясни Сачева. И допълни, че има обща цел, която е над личностите  - България да излезе от кризите.

"От имената в проектокабинета познавам Иванка Шалапатова от повече от 10 години, тя е професионалист, почти до перфекционизъм, с достатъчно опит в социалната сфера. Познавам и проф. Хинков, по отношение на общественото здраве има достатъчно качества, за да се справи. Номинираният за министър на образованието също е със сериозни професионални качества. Очевидно се прави опит за политически натиск върху решенията на НС за конституционни промени и съдебна реформа", заяви тя.
NOVA