"Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел, за който са се съгласили от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Този състав е много добра стъпка напред за страната, има да реши немалко кризи и задачи. Колкото по-бързо заработи, по-добре" това заяви пред NOVA бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова.

Окончателно: Ето кои са министрите в проектокабинета „Денков - Габриел“

"Ужасно доволна съм, че Атанас Славов прие да бъде министър на правосъдието. Поканата дойде лично от Кирил Петков, съгласувана е с акад. Денков. Няма доверие между двете парламентарни сили, но този кабинет трябва да започне да работи. Тази седмица ще имаме редовен кабинет", обяви Бориславова.

Тя коментира и темата с искания имунитет на Бойко Борисов.

"Борисов има право да реши какво да прави със собствения си имунитет. Призоваваме да бъде подаден доброволно, но отчитаме факта, че имунитетите не се дават просто така. Дадени са с причина - за да не се упражнява политически натиск. Затова когато лицето откаже да го даде, тогава нашата роля е да се мине по парламентарната процедура", коментира Бориславова. И определи изказването на Радев при връчването на мандата като "тъжно поведение".

"Подобни ходове водят до уронване на престижа на институциите. Това е отклоняване от конституционните норми и политически разумното поведение. Радев влезе в една рамка с главния прокурор и съпругата си, защото иска да има още служебни правителства", каза тя.

По думите ѝ има страшно много сили, които се опитват да няма редовно правителство. "Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, предпочитат за собствени или чужди цели да няма бюджет, да не ни приемат в еврозоната и да продължава нестабилността. Когато съпротивата срещу редовно правителство е жестока, значи необходимостта от него е съществена. Затова усъвършенствахме състава, така че да се ползва с експертна и политическа подкрепа", заяви тя. И допълни, че седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет.

Според нея една от най-тежките кризи в страната е свързана с бюджета и липсата на предвидимост. "В тази ситуация няма по-подготвен човек, който да работи в това безвремие, от Асен Василев. Не е имало проблеми около неговата номинация. Имаше първоначални обсъждания дали да бъде изцяло експертен, но според мен е хубаво да има политически лица, защото така се постигат две неща - носи се политическа отговорност пред избирателите и партийните структури, а тези лица ангажират своите парламентарни групи, за да се осигури мнозинство за минаването на законите, които ще означават, че се върши работа. Мария Габриел е пример за такова лице. Не я познавам и не съм работила с нея, няма как да ѝ имам доверие, но ще се радвам да е пример за парламентарна подкрепа", посочи Бориславова. 

NOVA