С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков
С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков
67190
С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков
  • С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков

За първи път след 25 години демокрация с вчерашното си решение по казуса „Пеевски” Конституционният съд на практика умъртви основния закон, защото безпрецедентно отказа конституционно правосъдие. Това коментира в интервю за Дарик бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него решението на съда от вчера далеч надхвърляло личността на Делян Пеевски, когото Марков нарече „лидер на ДПС и БСП”.

Изходът според бившият съдия е в това да се приеме нов основен закон, да се разпусне сегашният състав на Конституционния съд, като членовете му трябвало да се избират пряко от българите.

„В Конституционния съд разбира се  имало лобита, защото част от съдиите се назначават от президента, който е ярка политическа фигура, и от парламента, който е еманация на политическите партии. Никога досега обаче Конституционния съд, независимо от съставите, в които е бил, не си е позволявал да такава партийна пристрастност, че да направи отказ от конституционно правосъдие”, коментира Марков.

От тук нататък, в навечерието на 25-тата годишнина от демократичните промени, трябва коренно да промени конституционния си модел, включително да разпусне сегашния Конституционен съд, никога в него да няма парламентарна квота и той да бъде избиран пряко от българските граждани. Иначе ще се въртим в този омагьосан кръг”, коментира още той.

„Трябва отново българските граждани да поемат нещата в свои ръце, имам предвид най-вече софиянци, така както го направиха на 14 декември 1989 г. Софиянци свалиха член 1. сега те трябва да искат нова Конституция и изцяло мажоритарни избори. Това, което става в България, повече е нетърпимо. Загубилите вота партии се държат като победители и са тръгнали да управляват България. С кого - с гласовете в Разград, Търговище. Моите уважения към тези гласове, но те не са извършили промените в България. София извърши промяната в България”, заяви още Георги Марков.

„Има си хора, които харесват Пламен Орешарски, харесват това правителство. Да си го взимат. Никъде не е казано, че Министерския съвет трябва да заседава в София. Да заседава в Ловеч, в Разград, в Търговище. Там, където го обичат”, каза още бившият конституционен съдия пред Дарик.