/ БГНЕС
С декларация на парламентарните групи (ПГ) "Продължаваме Промяната" (ПП) и ГЕРБ-СДС започна днешното пленарно заседание. Последва размяна на остри реплики между депутатите на двете парламентарни групи. 

Декларацията на ПГ на ПП беше насочена към връщането на гласуването с хартиена бюлетина, след като вчера на заседание на правна комисия бяха приети законопроекти за промени в Изборния кодекс. 

От името на ПГ на ПП Милен Матеев заяви, че в последните дни на Народното събрание има "тревожно явление - реставрацията на всички порочни законодателни практики от времето на управлението на ГЕРБ". По думите му има опит за възстановяване на статуквото.

Ние от "Продължаваме Промяната" (ПП) няма да се примирим и ще се борим. Веднага щом овладяха чрез нечистоплътни уговорки ключовите постове на председател на Народното събрание и председатели на решаващите парламентарни комисии, без да губят нито ден, ГЕРБ започнаха брутално да газят закона, да налагат волята си с подкрепата на ДПС и БСП, възползвайки се от желанието им да възстановяват статуквото отпреди появата на реформаторските формации", заяви Матеев.

Той посочи, че всички помнят времето, когато законите се приемали и вкарвали "на тъмно", "панически", "избягвайки всяка форма на обществено обсъждане". В текста се изтъква, че навсякъде в демократичния свят законодателният процес е онази управленска дейност, която е най-прозрачна и публична, а ГЕРБ-СДС не обичали това.

"С порочния си модел на управление те съсипаха държавността, пренебрегнаха всякакви конституционни и законодателни практики, те превърнаха Народното събрание в придатък на правителството и то загуби характера си на реална законодателна власт. Българският парламент бе последователно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт отпадна през годините на управлението на ГЕРБ. На практика България престана да бъде парламентарна република, което е практическа отмяна на член първи от Конституцията на България", заяви Матеев и заключи, че още преди официалното връчване на мандатите, идеята на партията, спечелила изборите, е да върви към нови избори. "Затова и цялото бързане за връщане на хартиената бюлетина в разрез със законодателния процес", каза още той.

"Човек, който принадлежи на парламентарна група, чийто ръководител в началото на своята политическа кариера наруши българската конституция, няма как сега да говори за конституционализъм, няма как да поучава". Така от ПГ на ГЕРБ-СДС отговориха на прочетената по-рано декларация от Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" срещу "рушащите правовата държава практики на ГЕРБ и присъдружните им партии" и връщането на хартиената бюлетина "в разрез със законодателния процес".

"Партията, която стоеше в основата на странно формирано коалиционно управление, състоящо се от леви мерки за десни цели и обратно, което доведе България до просешка тояга и състояние, в което българските граждани да мислят не за утре, а за това как ще преживеят днес, правителство, скъсало с всяка реалност, в която българите се намират всеки ден, влизайки в магазините, не можейки да си позволят да си купят стоки от първа необходимост, поради непосилните цени заради инфлацията, което по същество се оказа онова правителство, подпомагало най-много руския режим, инвестирайки в енергийни ресурси, пряко идващи от "Газпром" и от Руската федерация, което направи така, че износът на оръжие от България за Русия да се увеличи неимоверно, така че да отчете индустриален ръст, в момента няма как да говори за морал", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"Къде беше моралът ви вчера, когато напуснахте антикорупционната комисия, в която точка беше новият закон за КПКОНПИ", попита той. Сключихте споразумение с Gemcorp и, когато разкрихме далаверата ви, панически избягахте, вие бяхте тези, които заложихте парите на българския данъкоплатец посредством "нескопосания ви План за възстановяване и устойчивост", въведохте най-тежките корупционни далавери в тази държава, опитахте се да пазарувате депутати, превърнахте българския парламентаризъм в пазар, на който се опитахте да реализирате некадърните си идеи, продължи представителят на ГЕРБ-СДС. И посочи, че хората отвън очакват да видят решения, не лицата на една "провалена промяна", а хора, способни да реализират евроатлантически цели, каквито са били заложени в предизборните програми.

След декларацията на Георгиев, Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" поиска думата по начина на водене и заяви, че се допускат от парламентарната трибуна да бъдат казвани абсолютно неверни факти. Това, което ГЕРБ се опитват да направят, е да върнат статуквото с фалшивите бюлетини чрез подмяна на изборните действия на българските граждани през задната врата, като в същото време се правят на диалогични. Първият закон, който те допускат заедно с този за КПКОНПИ, е за връщането на хартиената бюлетина, посочи той. Това, подчерта Петков, означава, че се готвят за избори, без дори да планират да говорят с когото и да било.

 
БТА