Депутатите решиха на първо четене - България ще предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе прието със 175 - „За“, 49 „Против“ и 1 се въздържа. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". 

народно събрание парламент бсп
БГНЕС

По време на гласуването от групата на БСП издигнаха бележки с надпис „Не на оръжията! МИР!

бсп нс парламент
Народно събрание/Фейсбук

Първоначално бяха входирани две предложения – на ГЕРБ-СДС и на Демократична България, но в последствие те бяха обединени в един общ проект, който днес бе подкрепен от мнозинството в парламента. Той предвижда Министерският съвет в срок до един месец да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението. Преди това обаче предстои гласуването на предложението и на второ четене

народно събрание парламент бсп
БГНЕС


След края на заседанието министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира решението на депутатите така: "Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал". Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване. 

Дебатите по темата продължиха с часове, като депутатите дори си удължиха работното време до гласуване на предложението. 

"Български възход", които снощи се обявиха против, днес заявиха, че ще подкрепят решението, но само при условие, че България получи заместващ капацитет.

Георг Георгиев от ГЕРБ подчерта, че именно военната помощ е тази, от която се нужда от Украйна и България може да осигури:

"И тук аз не бих се съгласил, че се чудим, дали нашите боеприпаси ще гръмнат. Не, напротив, българската военна индустрия е способна да произвежда много качествена продукция, която, за съжаление обаче, ние не се съгласихме да дарим на украинската страна, а само продавахме. В случая ще става въпрос, не само за нашата геополитическа и геостратегическа ориентация, ще става въпрос за самооценката на човешкото във всеки от нас или България наистина да бъде на правилната страна на историята".

"Така нареченото евроатлантическото мнозинство се опитва да въвлече страната в конфликта", каза Ангел Георгиев от "Възраждане". Той подчерта, че от неговата партийна група искат България да не бъде въвличана във войната. Георгиев отбеляза, че светът в глобален мащаб стои възможно най-далеч от този конфликт и за момента страната ни няма подготвен детайлен анализ на ситуацията. "Към днешна дата ще се вземе неинформирано решение", категоричен е той. Георгиев уточни, че ако ние доставим оръжие на Украйна ще се лишим от военно-технически възможности, защото няма да получим военна техника веднага. Той отбеляза, че мнозинството от българските граждани е против ние да даряваме, на която и да е страна, каквото и да е оръжие, "Очевидно се бърза и това е външен диктат", подчерта той. Николай Дренчев от "Възраждане" от своя страна заяви, че "Българската армия е в плачевно състояние и нашата техника отдавна е обект на канибализъм". "Ние наистина няма какво да дадем", категоричен е той. 

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" посочи, че страната ни не е малка държава и тя е член не само на НАТО, но и на ЕС. "Когато вярваш в определена кауза като свободата няма как да си неутрален", подчерта Белобрадова. И отбеляза, че предоставяйки военна помощ на Украйна, ние заявяваме нашата геополитическа насоченост. "Свободата като категория не може да бъде отлагана", категорична е тя.

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че за неговата партия основна ценност е мирът. "През тази ценност ние взимаме нашите решения по въпросите свързани с външната и вътрешната политика", обясни той. Вигенин каза, че проектът за предоставяне на оръжия на Украйна е прибързан и няма детайлен анализ за това какви ще са резултатите върху нашият военен потенциал след като предоставим част от оръжията си "Ние в тази колективна безотговорност нито ще участваме, нито ще подкрепим", подчерта той. Вигенин заяви, че за него няма съмнение, че солидарност за Украйна е нужна, но България би могла да има съвсем различна роля. "България може да бъде държава, която подпомага за възстановяването на Украйна, да оказва хуманитарна помощ "Днес се ражда една коалиция на войната", отбеляза той. "Ние от БСП казваме не на войната, да на мира".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" отправи призив към депутатите да са представители на хората в България. Той посочи, че има хора, които твърдят, че не трябва да предоставяме оръжия на Украйна, според други сме закъснели, а трети не се интересуват от тази тема. "Всички искат едно и също нещо - сигурност у нас, в България. Не участваме във войната, така както не участват 50-те други държави, които вече са предоставили оръжия", категоричен е той.  

ДПС ще подкрепи предложението за предоставяне на военна помощ за Украйна, увери в зала лидерът на партията Мустафа Карадайъ. И допълни: „Аз искам да припомня думите на великия Ататюрк- „Мир в страната, мир в света“. Затова днес докато слушах дебата останах с впечатлението, че дебатът не се води за война или мир. Още от първия ден на тази военна агресия, на която станахме свидетели, от ДПС бяхме причината и в основата, НС да приеме декларация осъждаща военната агресия в Украйна. Но и днес разбрахме, че тогава управляващите докато се занимаваха с алинеи, точки и запетаи, докато съседът ни гори, а причините за тези обсъждания са били ДБ-тата, ПП-та и БСП-та.“   

Според приетата програма НС трябва да гласува проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.
БТА, БГНЕС, ФОКУС, БНР