Две комисии се събраха да разглеждат двата проекта за военна помощ за Украйна
Две комисии се събраха да разглеждат двата проекта за военна помощ за Украйна / БГНЕС
Народните представители от парламентарните комисии по отбрана и външна политика подкрепиха двете проекторешения за предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна. Едното предложение за подкрепа на Украйна е от Атанас Атанасов („Демократична България“) и група народни представители, а второто е от Десислава Атанасова („ГЕРБ-СДС“) и група народни представители. 

След като бяха приети проекторешенията, Комисията по външна политика излезе в почивка до 17 часа, за да може да се излезе с общ проект по предоставянето на военна помощ за Украйна.

В началото на заседанието Ангел Георгиев от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“ поискаха тази точка от дневния ред да бъде премахната. 

Стоянов: Преди да се реши военната помощ за Украйна, да се направи оценка на риска

От Министерството на отбраната са заявили, че трябва да бъде изработен детайлен анализ преди да бъде взето подобно решение. Такъв анализ няма, каза Георгиев. Такова важно решение се взима без представители на службите, това прилича на политическа акция. Смятам, че тази точка трябва да бъде отложена за следващата седмица. Нищо не налага подобна спешност, коментира Вигенин.

На съвместното заседание на комисиите присъстват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Първи внесени проекти: Ще одобри ли НС военна помощ за Украйна

Ангел Георгиев се обърна към Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС и заяви, че очевидно има евроатлантически консенсус и се търси даване на военна помощ, но той отново повтори тезата на "Възраждане", че България не трябва да участва пряко или косвено в конфликта. Според него Украйна няма нужда от стара и амортизирала военна техника, а даването на такава ще остави без отбранителна способност на армията.

Атанас Атанасов представи от името на ДБ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Атлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности.

Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ, смята служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение. Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ. „Обновяването и модернизацията са продължителен процес“, подчерта той.

Дискусията по двата проекта на решение беше открита от Екатерина Захариева.

„Предстои зима, не се знае каква ще бъде ответната реакция на руската страна“, каза Атанасов.

„Твърдим, че искаме мир, пък същевременно вие казвате „дайте да дадем оръжие“. Мир може да се постигне чрез дипломатически средства, ние от „Възраждане“ категорично сме против и двете проекторешения“, заяви Ангел Георгиев. Според него не е помислено предварително какво ще се случи и би било редно първо да се помисли най-малкото за заместващ капацитет.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на „Продължаваме промяната“ и за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация, смята той. По думите му двете проекторешения предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво всъщност можем да предложим на Украйна.