/ Георги Димитров
Два проекта за решение за оказване на военна помощ за Украйна са внесени в деловодството на парламента, показва справка на БТА в интернет страницата на институцията.

Първият проект на решение е внесен още при откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври от "Демократична България" (ДБ) и е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Вторият проект на решение е внесен на 24 октомври от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той е за предоставяне на военна и техническа помощ за украинската страна. 

Проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС) да подготви и внесе проект на решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. В него се предвижда МС да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

ДБ внася в парламента предложение за военна помощ за Украйна

Предвидено е още МС, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16. 

Освен това се задължава МС съвместно с правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.    

Проектът на решение на ДБ е за "укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна".  С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването. 

След срещата между партиите в НС: Допирни точки и разделителни линии

С проекта на решение се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България. 

Според текста Програмата за превъоръжаване следва да отчита плана за нарастване разходите за отбрана за достигане на бюджет за отбрана от минимум два процента от брутния вътрешен продукт. 

От ДБ предлагат в десетдневен срок от приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми. Според проекта за решение в срок до края на октомври МС трябва да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

Минчев: ПП ще подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна

Възлага се на МС да внесе в Народното събрание за приемане Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" - втори етап, както и законодателни промени в областта на отбраната.

От ДБ предлагат създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

Относно предстоящите решения и предложения в НС за предоставяне на военна помощ за Украйна президентът заяви, че всичко това увеличава риска от въвличането на България във войната, която "се разгаря и разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне". 

"Някои от тях ги виждаме, те пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Вие вярвате ли го? Защото аз не го вярвам", допълни Радев и призова още веднъж към разум и отговорност. 

Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на българската армия, без да е попълнено с нови образци, което е много дълъг процес, ще задълбочи дефицита от способности за един дълъг период, в който се влошава средата за сигурност, посочи държавният глава. 

"Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни комплекта на българската армия и сериозно да се заеме с нейната модернизация. Трябва да се мотивират и хората в армията, които са забравени, за да бъдем съвместими с нашите съюзници", посочи Радев. 

Лидерите от Г-7 към Украйна: Ще ви подкрепяме, колкото е нужно

Проекторешението на "Демократична България" за военна помощ за Украйна е механизъм за модернизацията на Българската армия. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили по тази тема. Няма никакви договорки. Има обща воля да работим за модернизация на Българската армия. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по отношение на това, че ГЕРБ И ДБ внесоха две проекторешения за предоставяне на военна помощ.

Няма опасност за страната ни от такъв тип решение, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Почти всички европейски държави вече имат такива решения и ние не правим никакво изключение в тази посока. Това, което ние се разбрахме днес на председателски съвет, е бързо и експедитивно формиране на постоянните комисии в НС в срок до края на тази седмица, така че този въпрос първо трябва да мине през съвместно заседание на Външна комисия и да се направи добър дебат, за да влезе след това в зала“, посочи Гюров и припомни, че от ПП вече са изразили своята принципна подкрепа. 

Ние ще подкрепим предложението, което е най-близо до нашите виждания“, допълни той. 

Има едно разбиране между партиите, че този въпрос не е от изключителна важност да се решава от днес за утре и е по-добре да се изчака създаването на постоянните комисии в парламента, това заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. 

„Аз съм бил винаги балансиран и винаги съм изтъквал, че ние първо, трябва да разсъждаваме и по най-добрия начин да защитим българските национални интереси“, посочи Янев. 

„Моето мнение е, че когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две – първо, оръжието като бизнес и възможностите на българската промишленост и оръжейната индустрия да изнася. По отношение на военна помощ, която да се дава от българската армия и инвентара на армията, въпросът е по-особен, затова съм бил и по-сдържан. Ние трябва да мислим и за себе си и не просто да търсим какво да дадем, а имаме ли възможност то да бъде запълнено с нещо ново и модерно. Така че от тази гледна точка позицията ни ще бъде балансирана. Ако има възможност за подмяна с по-нови оръжия, да, ако не, не даваме нищо“, каза още лидерът на „Български възход“.

Според Даниел Митов от ГЕРБ депутатите са закъснели с това решение за Украйна.

„То трябваше да бъде взето още от миналия парламент и когато започна военната агресия на Русия в Украйна. Лявоцентристкото мнозинство в предишния парламент отказа да предприеме подобна стъпка, сега наваксваме. Решението ще бъде насочено към това изпълнителната власт да направи преглед на наличностите, които бихме могли да предоставим като военно-техническа подкрепа за Украйна в тази ситуация. Това е и в синхрон с нашите съюзници и начина, по който в момента стои политическата ситуация“, каза Митов. 

По думите му към момента евроатлантическият образ на България не стои добре. 

„Всички държави членки на НАТО и ЕС са изпратили военна подкрепа за Украйна. Това няма общо с включване на война. Има международно-правни дефиниции. По никакъв начин военна помощ от страна на България не ни въвлича във война, това са глупости“, заключи той. 

От ГЕРБ-СДС продължават да настояват в парламента да бъде изслушан и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова част от парламентарните групи са настояли в дневния ред на НС да влезе веднага решение за изпращане на оръжия за Украйна. „Слава богу надделя разумът и правният ред, ние също смятаме, че трябва да се мине през комисиите“, посочи тя и продължи:

„Ние смятаме, че даването на оръжия на Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против по всички предложения“, категорична е Нинова и допълни, че от левицата искат мирно решаване на конфликта и по дипломатически път.

В своя обща позиция от ДПС бяха категорични:

„След 24 февруари и руската агресия срещу Република Украйна позицията на ДПС по тази тема е кристално ясна и последователна – ние сме партия на действията, а не на празните приказки. Колкото повече се говори по тази тема, толкова по-малко може да се помогне“, посочиха от партията и допълниха, че ще изчакат разговорите и консултациите по темата. 

Относно внесените в парламента предложения за предоставяне на военна помощ за Украйна, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че ако се вземе такова решение, „България ще бъде вкарана в още по-сериозна спирала на несигурност и безвремие“. Той е на мнение, че има натиск България да вземе страна във войната. Костадинов каза, че има опасение, че следващата стъпка ще е изпращане на български контингент в Украйна.
БТА