/ БГНЕС
Страната ни е вече на 24 място по заразяване на COVID-19
Хоспитализацията на тежко болните пациенти на коровирус в софийските болници е намаляла с около 50%, отчете Националният оперативен щаб на брифинга.

"Във ВМА и тежко болните пациентите намаля между 40%-50%, които се нуждаеха от кислородотерапия", подчерта председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира, че кампанията по ваксинацията е тръгнала успешно. За ВМА е имало т100 определени дози, които са били изчерпани само за два дни. "Трябваше да върнем много колеги, които дойдоха и поискаха да ваксинират", заяви още той.

Вижте графика на новите пратки с ваксини, идват със самолет

"По време на празниците статистиката не е реалистична, защото хората търсят медицинска помощ в краен случай. Това е нещо, което наблюдаваме от години", коментира от своя страна доц. Ангел Кунчев.

Страната ни е паднала на 24 място в Европа по отношение на равнищата на заразявания, а на Балканския полуостров сме на пето място. Оставаме на трето място сме по смъртност в ЕС, а сме на първо на Балканите.

Намалява заболеваемостта между отделните региони – Кърджали и Монтана са с най-ниска заболеваемост, а най-високи – Варна и Сливен, отчете още щабът.