С 15 % увеличават заплатите на медицинските лица
С 15 % увеличават заплатите на медицинските лица / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
От този месец 15 % увеличение на заплатите ще получат всички медицински лица, работещи в болничните заведения, които се финансират от Министерство на здравеопазването. Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев, след като заедно със здравния министър д-р Евгений Желев провериха как работи в почивните дни института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Там стана ясно още, че заплатите на работещите в здравното заведение ще се увеличат с 30% от 20 май.

Увеличението на заплатите на медицинските лица, работещи в структурите към министерство на здравеопазването касае 17 000 човека, уточни премиерът Станишев.

„Освен това, знаете, планираме в бюджета и от 1-ви юли още 10% увеличение за всички работещи в бюджетната сфера, с което възнаграждението на лекарите, медицинските сестри и целия персонал, който работи в системата на Министерството на здравеопазването ще бъде много значително за тази година, каза още министър-председателят.

Премиерът допълни още, че общата позиция в управляващата коалиция е, че независимо от това дали ще се увеличи здравната вноска, общата осигурителна тежест няма да пада върху гражданите. „Ще има компенсиращи механизми и това няма да представлява проблем за доходите на един среден българин”, каза Станишев.