РЗС сезира прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС
РЗС сезира прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
РСЗ сезира прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС
31409
РСЗ сезира прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС
  • РСЗ сезира прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС

До края на седмицата „Ред, законност и справедливост” ще внесе сигнал в прокуратурата за злоупотреби с власт в ДАНС, обяви лидерът на партията Яне Янев. Повод за коментара му стана намерението на ръководството на агенцията, изразено в декларация,да сезира прокуратурата заради изявление на четирима депутати от РЗС за клевета, тъй като изнесли несъстоятелни данни за шуробаджанащина при назначенията там.

По думите на Янев високопоставени политици от ГЕРБ имат роднини, които работят в ДАНС. Такъв бил случая с дъщерята на един от областните управители от партията.

„Народните представители, изпълнявайки своите задължения по Конституция, могат да правят каквито пожелаят изказвания и са отговорни единствено пред и само пред суверена. Ни най-малко не са отговорни пред Цветлин Йовчев”, обясни Янев.

„Имам чувството, че в тази агенция има тотално самозабравяне от както милиционерската хунта на Борисов управялява държавата. За това искаме да й напомним, че все пак България е демократична държава и няма вечни правителства. До края на седмицата ще внесем официален сигнал до Върховна касационна прокуратура за безобразията, за закононарушенията и за злоупотребата с власт в ДАНС”, каза лидерът на РЗС.

Той посочи още, че партията си дава сметка, че част от тази информация е класифицирана. „И за това ще я предоставим на Върховна касационна прокуратура. И ще чакаме до края на септември да се предприемат конкретни действия срещу определени длъжностни лица, които са злоупотребили със служебното си положение в ДАНС”, обяви още Янев. „Ако до края на септември прокуратурата не предприеме тези действия, ние ще бъдем принудени, тъй като в България са изчерпания всякакви възможности, да информираме компетентните структури в Брюксел”, закани се още той.