Ръководството на студентските съвети осъжда насилието срещу студентите
Ръководството на студентските съвети осъжда насилието срещу студентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети в България излезе с официална позиция, разпространена до медиите, в която осъжда категорично използването на груба сила от страна на полицията към протестиращите студенти.

„Ръководството на НПСС осъжда използването на груба сила от страна на полицейските части срещу мирно протестиращи студенти. По данни на очевидци и участници в събитията, както и информации в медиите, може да се заключи, че е на лице неправомерна употреба на сила от страна на органите на реда, свързана с физическо въздействие и ограничаване правото на протест и свободно движение на граждани в рамките на проведения студентски протест", посочват от ръководството.

От ръководството настояват за разследване на всеки един случай на неправомерни действия от страна на полицията.

„НПСС настоява за разследване на всеки отделен случай на неправомерни действия от страна на полицията при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаи и протестиращи граждани. Ръководството на НПСС призовава всички страни за запазване на правовия ред и придържане към диалога като решение на проблемите - както в академичната система, така и в обществено-политическия живот на страната", допълват в своето съобщение до медиите.

Те апелираха студентите и участниците в протестите да не се поддават на провокации.

„Напомняме за предложението си за алтернатива на студентската окупация, свързано с провеждането на отворени срещи и дискусии в рамките на Националния студентски дом. Нашата позиция е принципна, не обвързва организацията с едни или други политически искания, и е в духа на предходни послания за недопускане на насилие срещу студенти по време на протестите в страната през м. февруари и летните протести в парка "Гези", Истанбул", казват още от Националното представителство на студентските съвети в България.