Румяна Тодорова остава начело на НЗОК до избора на нов управител
Румяна Тодорова остава начело на НЗОК до избора на нов управител / снимка: БГНЕС, архив

Румяна Тодорова ще изпълнява функциите на управител на НЗОК до избора на нов, реши парламентът.

Със 157 гласа "за", 6 "против" и един въздържал се депутатите промениха решение на Народното събрание от 10 юли 2013 г. за избиране на управител на Националната здравноосигурителна каса, в което думите "12 февруари 2015 г." бяха замени с "избиране на нов управител на НЗОК".

Емил Райнов от "БСП лява България" постави въпроса дали това решение е юридически точно, защото договорът на Румяна Тодорова е изтекъл на 12 февруари и до днес се получават осем дни пауза.

За пореден път парламентът постфактум трябва да поправя нечии грешки, коментира той и попита кой ще поеме политическата отговорност за това. По думите му министрите на здравеопазването и на финансите са знаели, че мандатът на настоящия управител на Здравната каса изтича.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че договорът на Румяна Тодорова съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите на управител до избора на нов такъв от Народното събрание. Тя обясни, че с днешната промяна решението на парламента се привежда в съответствие с клаузите на договора.

Тунчер Кърджалиев (ДПС) подкрепи предложеното решение. То практически означава, че още в понеделник Тодорова може да разпише и аптеките, които имаха падеж на 19 февруари, да си получат парите, а след това и болниците, посочи той.

Султанка Петрова (Патриотичен фронт), която е един от вносителите, посочи, че решението наистина създава прецедент, но е отговорност на депутатите да го подкрепят.