/ Прессекретариат на държавния глава
Години наред "Българската Коледа" допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че българите носят в себе си силата на солидарността. С подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, благородната инициатива се превърна в институция, която се ползва с огромна обществена подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев в Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София, където обяви старта на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под негов патронаж, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е подчертал, че именно в най-тежки моменти значението на солидарността нараства и призовал да не забравяме нуждаещите се от подкрепа деца. 
"Убеден съм, че можем да подадем ръка на децата, за които нуждата от медицинска грижа е неразделна част от техния живот", е посочил президентът. 

По думите на Румен Радев точно тази година е дала достатъчно поводи да разберем колко е важно да бъдем силни заедно в солидарността и отговорността си, да ценим още повече благородния труд на лекарите, да помагаме на най-уязвимите, да не губим надежда за бъдещето. Именно това са и ценностите, около които "Българската Коледа" обединява българите през последните седемнадесет години.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов "Заедно за децата с хронични заболявания - да превърнем надеждата в реалност". 

Президентът е посочил, че новото издание на инициативата започва с надеждата за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства. 
Основната цел на "Българската Коледа" - кампания 2020/2021, е да подпомогне подобряването на диагностично-лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи седемнадесетото издание на "Българската Коледа", което започна на 1 декември 2019 г. и приключи на 30 ноември 2020 г., разполага с бюджет от 2 460 000 лева, се посочва в съобщението.

Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива е успяло да подпомогне 500 деца със сумата от 894 602 лева. Общо 408 от тях са получили средства за рехабилитация; 76 деца са подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 16 деца с неврологични заболявания са дарени средства за медицински изделия и помощни средства. "Българската Коледа" е дарила на 15 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 409 033 лева. Апаратура са получили университетски и многопрофилни лечебни заведения във Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Златоград, София, Гълъбово.

Президентът Радев е разговарял с лекарите от СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" - единствената в страната самостоятелна специализирана детска болница, в която се лекуват деца от цялата страна. Лечебното заведение вече седемнадесет години получава медицинска апаратура от най-ново поколение за клиниките по неонатология, гастроентерология, нефрология, неврология. А тази година и клиниката по ревматология, кардиология и хематология е получила дарение от "Българската Коледа" - цифрова ехографска система за ултразвукова диагностика на деца.