Румен Петков се обяви срещу легализирането на проституцията у нас
Румен Петков се обяви срещу легализирането на проституцията у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Легализирането на проституцията у нас ще е голяма грешка и това ще отприщи нова вълна на организираната престъпност, това заяви вътрешният министър Румен Петков по време на конференция за борба с трафика на хора.

Той допълни, че властите трябва да се категорични и да не допускат легализиране на проституцията. Вътрешният министър каза още, че полицията следи регионите, в които има най-много случаи на трафик на хора и посочи като пример Пазарджик, Сливен и Варна. За първите девет месеца на 2007 година са установени 13 случая на незаконен износ на бебета в чужбина.

33 успешни полицейски операции е провело българското министерство на вътрешните работи срещу организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора през последните две години, съобщи още вътрешният министър Румен Петков.

През 2006 година МВР е провело 16 организирани успешни операции срещу групи, занимаващи се с трафика на хора, а за първите 9 месеца на 2007 година успешните операции са 17, каза още вътрешният министър. Той допълни, че в голяма част от случаите, в които се разбиват такива групи, прокуратурата и полицията попадат на изключително добре организирани схеми за пране на пари.

Вътрешният министър каза още, че мерките срещу организираните престъпни групи за трафик на хора не бива да имат кампаниен характер. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето-Ширин Местан, съобщи че има трудности при идентификация на жертвите на трафик, както и има трудности при съобщаване на такива случаи. Ширин Местан каза, че през 2006 година в Държавната агенция за закрила на детето има отбелязани 170 случая, при които деца са били изнасяни без родителско разрешение в чужбина, а през първите 9 месеца на 2007 година тези случаи са 50.