Румен Петков откри система за видеоконтрол в Луковит
Румен Петков откри система за видеоконтрол в Луковит / netinfo
Министърът на вътрешните работи Румен Петков откри тържествено нова система за видеонаблюдение в Районното полицейско управление в Луковит. Това е вторият град в страната, освен София, където функционира такава система.

Общата стойност на инвестицията възлиза на около 80 хиляди лева и включва 16 камери за видеонаблюдение, каза министър Румен Петков. Според него системата предвижда пълни възможности за контрол върху автомобилите, в това число засичане на автомобили, обявени за общодържавно издирване, което позволява на Районното полицейско управление и на Областна дирекция “Полиция” да предприемат съответните действия по тяхното издирване и задържане.

Луковит е основно пътно трасе и възможността да бъде контролирана централната градска част и цялостния трафик има изключително сериозни плюсове, каза още министърът. Като пример за ефективността на системата, министър Петков посочи разкриването на грабеж на бензиностанция в града за по-малко от 24 часа. Той допълни, че според него внедряването на новата система, финансирано от Община Луковит, е много ясен ангажимент на местната власт, по отношение осигуряване на спокойствието на гражданите.

Министърът на вътрешните работи каза още, че очаква сериозна подкрепа от страна на местните органи за самоуправление във Варна, Бургас и Търговище, където вече се води диалог за изграждане на такива системи за видеонаблюдение.