Росица Янакиева ще води две от листите на АБВ за изборите през октомври
Росица Янакиева ще води две от листите на АБВ за изборите през октомври / снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Перник Росица Янакиева е предложението на партия „Алтернатива за Българско Възраждане” за водач на листите с кандидатите за народни представители за област Перник и за област София. Това е решено на проведеното вчера заседание на националния съвет на АБВ.

Номинациите за водачи на листите за предстоящите парламентарни избори ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет, който ще се състои на 14 август за определяне водачите на листи с кандидат - депутати и попълване на листите по региони. В четвъртък ще бъде подписано и коалиционното споразумение за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Партията на президента Георги Първанов (2002-2012) все още няма изградени общински структури в Перник, като предложенията за бъдещите депутати се правят от разкритите и действащи партийни клубове. В коалиционната структура АБВ са заявили участие съвместно с „Алтернатива за българско възраждане” и Политическа партия „Обединена социалдемокрация”, Политическа партия „Българска партия либерали”, Политическа партия „Обединен блок на труда - Български лейбъристи” и партия ФАГО на средния и малкия бизнес.

За водачи на листи от АБВ се предлагат още проф. Борислав Борисов - за София и Пловдив, генерал Михо Михов - за Ямбол, проф. Андрей Андреев - за Шумен, генерал Валентин Петров, Румен Петков - за Плевен, Николина Чакардъкова - за Благоевград, Ивайло Калфин - за избирателен район в София и за Варна.

На територията на област Перник, клубовете на АБВ са 21 на брой. На 3 септември е датата за учредителното събрание на общинската организация в Перник на партията. На 16 август ще бъде учредена Младежката национална организация, в което ръководство се очаква да влязат перничани, ще се проведе и учредително събрание на Женската федерация на АБВ, съобщи Росица Янакиева.