Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че има нужда от нов Закон за движение по пътищата. Той говори по темата на кръгла маса в НДК за пътния травматизъм.

На събитието присъства ръководството на МВР, на институции имащи отговорност към движението по пътищата.

По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.

Желязков към протестиращите: Предлагаме промените в закона за превозите идната сряда


"Трябва ни системност", посочи министър Желязков и допълни, че отделните институции и трябва да си взаимодействат непротиворечиво.

Той отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа, за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.
Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. "Правейки ново законодателство трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение", допълни той.

Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка. "Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите", коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото.
Според министър Маринов, българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол мотивацията за спазване на закона намалява.
БТА